Megfelelő fényvédő kiválasztása 3 lépésben

Cikkünkből megtudhatod, milyen 3 lépés segítségével választhatod ki a Számodra megfelelő fényvédőt.


A megfelelő fényvédő kiválasztása sosem volt egyszerű feladat, de ha ezt a 3 tulajdonságot mindig figyelembe veszed, akkor nem lőhetsz mellé. 

Mielőtt belevetnénk magunkat a témába, miért is fontos a fényvédelem? 

Sajnos sokan azt hiszik, hogy a fényvédőre csak nyáron van szükség, amikor szinte “éget” a nap, de ez a gyakorlatban közel sem így van. Fényvédőre az év 365 napján szükségünk van télen - nyáron egyaránt. 

A bőr öregedési folyamatait az UV(elsősorban az UVA sugarak) nagy mértékben felgyorsítják. olyannyira, hogy a bőröregedés 80%-ért az UV sugarak felelősek. Tehát ahhoz, hogy megelőzöd a bőröregedés korai jeleit, mint a ráncok, a pigmentfoltok és a megereszkedett bőr, érdemes minden nap fényvédőt használnod. Sőt vannak olyan kozmetikumok, amik csak fényvédő mellett tudják kifejteni a hatásukat. 

A sok fényvédő közül hogyan válaszd ki a megfelelőt?

Íme a 3 legfontosabb tulajdonság, amire figyelned kell: 

Legyen széles spektrumú: tehát az UVA és az UVB sugaraktól egyaránt védjen. A fényvédő csomagolásán az alábbi jelzésre figyelj: AZ UVA elleni védelem fokát az Ázsiai PA rendszer adja meg pl:  PA++ , PA+++. minél magasabb a PA szint, annál magasabb az UVA védelem.

SPF 30 vagy magasabb: Az SPF szám az a védelmi szint, amelyet a fényvédő nyújt az UVB sugarak ellen. Az SPF 30-as faktor kiszűri az UVB sugarak körülbelül 97%-át.

Legyen vízálló: hosszabb ideig marad a bőrödön, még akkor is, ha izzadsz a testmozgástól, melegtől vagy vizes leszel a strandon. 

Felmerült benned pár kérdés? Itt a válasz a két leggyakoribb fényvédővel kapcsolatos kérdésre.

Tényleg muszáj újra kenni 2 óránként? 

Igen, a felvitelt követően fokozatosan romlik a fényvédő hatékonysága, még akkor is, ha egész nap az irodában vagy otthon ülsz a TV előtt. Ha nem is 2 óránként, de napi 1x érdemes felfrissítened a fényvédőt a megfelelő védelem érdekében. 

Mennyi fényvédőt használj? 

Ha az egész testedet be akarod kenni fényvédővel, akkor egy feles pohárnyi mennyiség az ideális, ami kb. 28g-nak felel meg. Az arcra általában 1,2g vagyis ¼ teáskanálnyi az ideális mennyiség. Nyilván ezt nem méregeti senki naponta, így a legkönnyebb megjegyezni, hogy két ujj hossznyi mennyiséget nyomj ki a kezedre és az bőven elegendő lesz az arcodra. 

Most, hogy tudod milyen szempontok szerint érdemes fényvédőt választani, kattints ide és találd meg a Számodra legideálisabbat.